Tereld a látogatók figyelmét, értékesíts tudatosan!

Az emberi figyelem szelektív, könnyen elterelhető és nagyon gyakran magától is elkalandozik. Ahhoz, hogy az értékesítési stratégiád hatékony legyen, rendkívül lényeges, hogy ismerd azokat a trükköket és fogásokat, amik segítenek abban, hogy a látogatókat arra vezesd, ami neked a legjobb, ami elősegíti a célod elérését.

Mi lehet ez a cél?

Általában a legfontosabb az értékesítés. Mi más lenne? Ami még ennél is lényegesebb, az maga a folyamat, ahogy az olvasóból érdeklődő, az érdeklődőből pedig vásárló válik.

Az első lépés minden esetben az, hogy interakciót, tehát kattintást generáljunk a weboldalunkon. A konkrét vásárlásig lehet az út rövid vagy hosszú, ez az értékesítési tölcsértől és a marketing stratégiádtól függ.

Mire akarjuk rávenni a felhasználót?

Többnyire ezek lehetnek a kattintás céljai:

 • eladás, vásárlás
 • megrendelés
 • feliratkozás
 • regisztráció
 • letöltés
 • jelentkezés
 • foglalás
 • űrlap kitöltése
 • információközlés, tájékoztatás
Az emberi figyelem rendkívül labilis, ezért ahhoz, hogy megragadjuk és meg is tartsuk, bizony be kell vetni minden lehetséges eszközt.

Hogyan érhetünk el azonnali koncentrációt?

Mozgó elemek

Ma már szinte alap, hogy dinamikus weboldallal rendelkezz. A lendületesség elérhető azáltal, hogy a képek vagy szövegek valamilyen irányból beúsznak, amit úgy nevezünk, hogy betöltési animáció. A figyelem megtartása érdekében használhatjuk ezeket az effekteket, azonban könnyen túlzásba lehet vinni, ezért mindig azt javaslom, hogy csínján, jó ízléssel alkalmazzuk őket.

Azokat az elemeket mozgassuk meg, melyek az eladás szempontjából fontosak, és amiket szeretnénk, ha a látogató észrevenne, elolvasna vagy rákattintana.

Emberi arcok, figurák

Az emberi viselkedés rendkívül összetett, ami a felhasználói szokásokat is aktívan befolyásolja. Az ősi ösztönök közé tartozik például az empátia, a birtoklási vágy és a csordaszellem is, ezért nem lehet mellélőni azzal, ha olyan kép- vagy videóanyagot alkalmazunk, ahol egy vagy több személy szerepel.

Legtipikusabb eladást segítő emberi ábrázolások, amikor a reklámarc a terméket fogja, használja vagy kezével rámutat.

Ennél azért lehetünk furmányosabbak is, ha tudjuk azt, hogy nem kell ennyire direktnek lenni, hiszen már az is elegendő, ha a modell arra néz, ahol a fontos információ található. Ez nem is tűnik olyan furcsának, ha belegondolunk, hogy az emberi kíváncsiság is egy önkéntelen reflex. Ha valaki megnéz valamit, akkor mi is. Ha valaki rámutat valamire, akkor odapillantunk, ez ennyire egyszerű.

Veszély

Szintén belénk kódolt tulajdonság, hogy a veszélyre éberek leszünk és gyorsan reagálunk. A piros szín tipikus figyelemfelkeltő eszköz, ami az emberi agynak villámgyorsan azt üzeni: Figyelj! Veszély!

Étel

Ha ennivalót ábrázoló képet látunk, egy pillanatra megállunk, odatekintünk. Ez is egy ősi ösztön, a vadászat egyik maradványa, amit a jelen korban remekül használhatunk marketing eszközként. Metafóraként is jól alkalmazható, például – Hogyan ne csússz el egy banánhéjon!

Sztori

Igaz történetek alapján… Mennyi film kezdődik ezzel a mondattal, és tényleg hatásos. Rögtön azt érzem, hogy ez a film tartalmas lesz, tehát érdeklődést vált ki belőlem. A történetmesélés szuperhatásos figyelemmegtartó eszköz. Egy sztori segítségével olyan világba vezetheted az olvasót, ahova csak akarod. Mindenkinek határozottan javaslom!

Megfogtuk a figyelmet, de meg is kell ám tartanunk, és vezetni az olvasó szemét a cél felé!

Néhány egyszerű, ám elhanyagolhatatlan eszköz az irányításra:

 

 • kiemelések szövegben (dőlt vagy félkövér, eltérő betűszín)
 • szövegblokk kiemelése (keret, háttér)
 • emberi ábrázolás (arcok, figurák, kéz, szem)
 • nyilak -> irányított terelés
 • mozgó elemek (videó, animált grafika, gif)

A vizuális útmutatás fontos a megértéshez, ezért most következzen néhány példa referenciánkból, ami bemutatja és alátámasztja az eddig olvasottakat.

Piros szín + reklámarc + nyíl + kiemelés
reklámarc + kiemelések + ikonok + piros szín
birtoklási vágy + cselekvésre ösztönzés + nyilak
étel + reklámarc + piros szín

Minden vállalkozás más, valamint a célcsoportok is különböznek, ezért fontos, hogy olyan grafikusra bízd a webdesign megalkotását, aki átérzi céljaid, és ennek megfelelően tervezi meg azt, amit te megálmodtál.

Ha gyors és profi grafikusra van szükséged, aki nemcsak művészkedni akar, hanem a vállalkozásodnak hasznot hozni, keress bátran!