Nyomulni is tudni kell - Tanuld meg 3 lépésben

Nyomulni is tudni kell - Reklámgrafikus blog, marketing, grafika, reklám

Több vállalkozótól hallottam már ezt a mondatot: “De én nem értek a nyomuláshoz!” Persze, hogy nem, én sem értek hozzá, de leküzdöm szerénységem és így fogom fel: Minél több ember ismeri meg vállalkozásom, annál többnek tudok segíteni.

Ez egy teljesen más megközelítés, hisz a segítségnyújtás egy olyan pozitív tevékenység, amivel mások számára hasznos lehetsz. Tehát semmiképp se nyomulásnak érezd azt, hogy megmutatod mivel foglalkozol, hisz lehet, hogy az a poszt, az a blogcikk éppen kapóra jön valakinek, a terméked pedig megoldás egy problémára.

1. lépés: A szerénység leküzdése

A szerénységed gátat szab annak, hogy minden mozdulatod megoszd célközönségeddel? Én azt mondom, hogy nem is kell minden mozdulatod megosztani, hisz nem is rólad kell szólnia mindennek. A célközönségedről kell szólnia, az ő problémájára kell megoldást kínálnod, az ő életét kell megkönnyítened az információkkal, és a célcsoport igényeit kell kielégítened. Tehát ne szabjon gátat a szerénységed, mert segítesz azzal, hogy jelen vagy a médiában.

Mivel tudsz segíteni?

Hasznos és értékes tartalmat hozol létre, minden nap!

Íme néhány tipp, hogy milyen információkat oszthatsz meg:

 • A legújabb terméked, amivel megismerkedhetnek az újdonságra vágyók
 • Új szolgáltatásod, amit szeretnél ha megismernének
 • Hol érnek el
 • Hogyan rendelhetnek tőled
 • Megváltozott nyitvatartás vagy más céginformáció
 • Aktuális akciók
 • Célközönséged számára hasznos cikkek, olvasnivalók
 • Szavazást hozhatsz létre, hogy megkérdezd őket mire vágynak
 • Élő videót indíthatsz, hogy kérdésekre válaszolj vagy tanácsot adj valamiben
 • Bemutathatod egy terméked használat közben
 • Egy különleges eseményre hívhatod meg az embereket
Nyomulni is tudni kell - Reklámgrafikus blog, marketing, grafika, reklám

Az, hogy mit kommunikálsz, csakis tőled függ. A lényeg az, hogy hasznos információ legyen, még akkor is, ha neked nem tűnik annak, hisz számodra minden egyértelmű és kézenfekvő, mert te ott vagy minden nap, te tudod mikor mi történik veled és átlátod a folyamatot. 

Miért gondolod azt, hogy ezzel más is így van? Sajnos nem tudják maguktól, tudatni kell velük, ha változás történik, különben honnan tudhatnák, ha nem rajtad keresztül? Na ugye, hogy ugye??? Ennek a nyomuláshoz az égvilágon semmi köze, információt adsz át. Érthető?

Remélem kezded átformálni magadban a dolgokat és már jönnek is az új ötletek, amiket holnap vagy még ma közzé is teszel.

2. lépés: Nem elég tervezni

A tervezés valakinek megy, valakinek nem. Valaki tervezget, írogatja az ötleteket, de sohasem valósítja meg, míg mások spontán fotóznak egyet és már lövik is ki a világba. Az a legritkább, amikor megtervezi és meg is valósítja tervei szerint. Erre nincs is szükség, mert nem fontos a technikai sorrend, csak az a fontos, hogy megvalósítottál-e vagy sem. Ne légy önmagad ellensége, nem kell túlagyalni semmit, és még egyszer mondom, ez nem rólad szól! A célcsoportnak információt áramoltatsz arról, hogy mivel foglalkozol, segítsd őket, hogy jobban megismerjenek téged.

3. lépés: Állandóan ott lenni a köztudatban

Ez szinte már közhely, pedig így van. Kifejezetten tilos eltűnni egy hétre, érdemes minden nap kitenni valamit. Hogy mit, azt fentebb már pedzegettem, biztosan nem telik el nap eseménytelenül. Ha mégsem történik semmi, hát tegyél róla, hogy történjen. Indíts nyereményjátékot, hozz létre szavazást, tegyél fel megválaszolandó vagy eldöntendő kérdést, sztorizz, kérdezd meg ki mit csinál, kavard fel az állóvizet és légy jelen minden nap.

Vésd be a fejedbe vagy a füzetedbe ezt a fontos egyenletet:

Célközönség +Információáramlás = Bizalomépítés

Miért olyan fontos a bizalomépítés?

Szerintem tudod, de azért én is hozzáfűzök néhány gondolatot. Ha a rajongóid tudják, hogy mit csinálsz éppen, közelebb érzik magukat hozzád. Hasznos tartalommal segíted őket a vásárlásban, tanácsokkal látod el őket, amiért hálásak lesznek neked, így alakul ki a vásárlói hűség. Aki egyszer vásárolt nálad, azt megfogtad, de ne hagyd hogy megálljon egynél. Statisztikák szerint sokkal könnyebb még egyszer rávenni a vásárlásra, mint új vevőket fogni.

Remélem már másképp gondolsz a nyomulásra és megváltozott az ezzel kapcsolatos hozzáállásod. Büszkén ossz meg vállalkozásodról minden hasznos információt, segíts másoknak, hogy megismerjenek téged!

Nézd meg én hogyan csinálom, inspirálódj másoktól!