Mit csinál egy reklámgrafikus?

A napokban feltették nekem ezt a kérdést: – Mit csinál egy reklámgrafikus?

Először meglepődtem, mert azt hittem, hogy ez teljesen egyértelmű, de aztán elgondolkodva úgy éreztem, hogy írok erről a réteg szakmáról egy cikket, hogy jobban megismerd a tevékenységem.

A grafikus szakma több ágazatra bontható, mert ez a foglalkozás is sokrétű. A grafikus területen belül is vannak szekciók, amiket megkülönböztetünk.

  • Festőművész grafikus
  • Illusztrátor
  • Nyomdai grafikus
  • 3D grafikus
  • Dekoratőr – grafikus
  • Tervezőgrafikus
Reklámgrafikus szolgáltatások, grafikai tervezés, marketing, reklám, hirdetés

A tervezőgrafika ágazaton belüli réteg a reklámgrafika. A reklámgrafikus az, aki cégeknek, vállalkozóknak arculatot és reklámanyagot tervez marketing célra. Hát igen, ez vagyok én!

12 évvel ezelőtt dekoratőr – grafikusként kezdtem, ugyanis egy reklámcégnél dolgoztam dekoratőrként, itt szereztem meg az alap grafikai tudásom, amit később az évek folyamán kiegészítettem tervezőgrafikus tapasztalattal. Ez azt jelenti, hogy már nemcsak dekorációs célzattal alkottam, hanem nyomdai anyagokat és vállalati arculatot is tervezem ügyfeleimnek. Mivel marketing végzettségem is van, nem is volt kérdés számomra, hogy a reklámgrafika irányába fogom kiterjeszteni tudásom, mondhatni erre specializálódtam.

Tehát egy reklámgrafikus abban tud neked segíteni, hogy vállalkozásod kinézete, – az arculati elemeid: logó, betűtípus, színek, stílus – támogassa a marketinget. A reklámgrafikus figyelembe veszi a célt reklámanyagod megtervezésénél. A cél pedig nem más, mint az értékesítés, tehát a profitnövelés.

Reklámozásra hihetetlenül sok eszköz áll rendelkezésre, mint például névjegykártya, szórólap, plakát, tábla, autódekoráció, kirakat, üzlet dekoráció és berendezés, rollup, hirdetés (újság, online), katalógus, céges bemutatkozó és még sorolhatnám.

Ezekhez a reklámfelületekhez mindig úgy nyúlok hozzá, hogy a célt figyelembe véve növeljem a hatékonyságot, hisz egy darab üres felületet meg lehet tölteni esztétikusan, csábítóan és a figyelmet felkeltve, de meg lehet tölteni unalmasan, Hűbele Balázs módon is.

Én az első verziót képviselem, mert tiszteletben tartom az ügyfeleim, és aki eljut hozzám és nálam rendeli meg grafikáját, annak tartozom annyival, hogy munkámat igényesen, precízen végzem el, valamint hozzáértésemmel támogatom megrendelőim céljait.

Tehát mit is csinál pontosan egy reklámgrafikus?

Marketing szemlélettel alkotja meg a vállalati arculatot, valamint a cég reklámozásához szükséges összes marketing anyagot.

Egy új ügyfelemnél mindig azzal kezdek, hogy ismerkedek és kutatok. Megnézem a weboldalát, facebook oldalát, elolvasom a rólunk oldalt, megismerkedek a cég tevékenységével, termékeivel és megpróbálom átérezni céljait. Mindig megnézem a konkurenciát is, mert rendkívül fontosnak tartom, hogy eltérjünk tőle és valami olyat alkossunk, ami egyedi és különleges. Minden szempontot figyelembe véve tervezem meg a megrendelő által kért grafikát, mert ezek az információk rendkívül fontosak, hisz nem magamnak művészkedek, hanem egy eszköz, egy segítő vagyok abban, hogy a cég elérje célját, azaz minél több profitot termeljen.

Szükség esetén ötleteimmel és marketing tippjeimmel is támogatom ügyfeleim, mert tudom, hogy vállalkozni nem könnyű, embert próbáló feladat, tehát ha segíthetek azzal, hogy van egy jó tippem vagy meglátásom, akkor nem tartom magamban.

Ügyfeleim 100%-a elégedett munkámmal, amire hihetetlenül büszke vagyok!