Egy logó megtervezése mindig hatalmas feladat, ugyanis a cég arculatának meghatározó eleme. Minden reklámfelületen megjelenik, ezért többféle verzióban és formában is jól kell működnie. Fontos az is, hogy nyomtatásban és online is tökéletesen jelenjen meg, akár óriás méretben is.

Logótervezésnél mindig figyelembe veszem:

 • a megrendelő elképzeléseit
 • hogy eltérjünk a konkurenciától
 • a logó karakteres és megjegyezhető legyen
 • tükrözze a cég tevékenységét
 • minden felületen jól mutasson
 • kis méretben is felismerhető legyen

Hogyan működik a logótervezés?

Interjú fázis

Először egy beszélgetést folytatok veled telefonon vagy online arról, hogy mi a céged tevékenysége, milyen platformokon jelentél meg, milyen ügyfélkört szeretnél megcélozni, mik a terveid és van-e már elképzelésed a logót illetően. Nem baj ha nincs, csak ha van egy kis iránymutatás, ami a szíved csücske, – például, hogy legyen benne egy flamingó – akkor abba az irányba indulunk el. A grafikus sajnos nem mindig gondolatolvasó, ezért mesélj el mindent, ami segít nekem azonosulni a cégeddel.

Tervezés fázis

A tervezés több részből áll. Először a megbeszéltek alapján küldök két különböző logótervet, ebből kiválasztod azt, amelyiket tovább formáljuk. Van olyan is, hogy a két tervből gyúrúnk össze egy harmadikat, tehát nagyjából 2-3 módosítást követően a végleges formai tervből szín és betűtípus terveket küldök. A szín is lehet megbeszélés kérdése, amit kiegészítek még jól mutató színkombinációkkal is – színtervből 2-3 verzióból tudsz választani, ennyi minden esetben elég szokott lenni.

A tervezésbe mindig bevonom ügyfeleim, mert az alkotási folyamat része az, hogy együtt gyúrjuk és alakítjuk ki a végleges formátumot úgy, hogy az a legjobban fejezze ki a céget. Ez nem azt jelenti, hogy megmondod mit csináljak, hanem hogy kapsz választási lehetőségeket (forma, szín, betűtípus), amikből a végén összeáll a végleges logóterv.

Leadás fázis

Miután véglegesítettük a logótervet következik a fizetés, számlázás, majd a tervek leadása. Mivel nem kérek előleget, ezért azt tartom korrektnek, hogy a logóterveket a pénz kézhezvételét követően adom át.

Anyagleadás:

 • 3 db JPG kép (kicsi, közepes, nagy méretben)
 • 3 db háttér nélküli PNG kép (kicsi, közepes, nagy méretben)
 • 1 db pdf
 • 1 db vektoros EPS fájl (végtelenségig nagyítható kiváló méretben)
 • Színtervek (RGB, HEX formátumban)
 • Betűtípusok

Mutatok néhány logót portfóliómból:


Minden vállalkozás más, valamint a célcsoportok is különböznek, ezért fontos, hogy olyan grafikusra bízd az arculat megalkotását, aki átérzi céljaid, és ennek megfelelően tervezi meg azt, amit te megálmodtál. Ha gyors és profi grafikusra van szükséged, aki nemcsak művészkedni akar, hanem a vállalkozásodnak hasznot hozni, keress bátran!

Mesi - szerző

Az a küldetésem, hogy azokat a feltörekvő vállalkozókat segítsem, akik sok kreativitással akarnak nagy dolgokat elérni.

12 éve vagyok grafikus. Hosszú ideig reklámcégeknél dolgoztam grafikus-dekoratőrként, tehát a tervezéstől a kivitelezésig minden folyamatban részt vettem. Marketing végzettségem is van, és rengeteg olyan grafikát készítettem már, aminek a célja az eladás vagy a bizalom elnyerése volt. Azokat az eladást segítő trükköket, amiket az évek során megtanultam, előszeretettel használom, hogy más is profitálhasson belőle.

Talán ezt is élvezné