Használd ki a közösségi média erejét

A közösségi média elképesztő rohamtempóban robbant be mindennapjainkba. Az egyik legfelkapottabb platformok közé tartozik. Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, TikTok… Ki ne ismerné őket? Legalább az egyiken biztosan rendelkezel Te is egy profillal, de ha egy tinédzsert kérdezünk, nem kizárt, hogy mindegyik fórumra regisztrált és napi szinten használja is.

Gondoltad volna, hogy átlag 2-3 órát eltöltünk ezek böngészésével?

Milyen régmúltnak tűnik, amikor felébredtek reggel az emberek és kávéjuk, teájuk kortyolgatása mellett, újságot lapozgatva tájékozódtak a világban zajló eseményekről. Tömegközlekedésen ülve minden második embernek a kezében volt egy napilap, ki sem látszottak mögüle. A különböző digitális eszközök elterjedésével, mára ez a szokásunk teljesen megváltozott. Belépünk a facebookra és gyakorlatilag kitárul előttünk mindenki élete. 

Valljuk be, ha egy napig nem használhatnánk őket, úgy éreznénk, hogy valamiről lemaradunk. Pont erre építenek ezek az oldalak.

Cseveghetünk az ismerőseinkkel, követhetjük kedvenc celebjeink napjait, megoszthatjuk örömünket másokkal, vagy vigaszra lelhetünk. Akciókról és újdonságokról értesülhetünk.

Míg korábban a magán felhasználók voltak jelen döntő többségben, manapság egyre több vállalkozás számára készül social media profil.

Miért? A válasz egyszerű:

Ahogyan az embereket közelebb hozza egymáshoz, úgy egy cég számára is megkönnyíti, közvetlenebbé teszi a kommunikációt. 

  • követőkre tehetsz szert
  • személyesebb kapcsolatot alakíthatsz ki a vásárlóiddal
  • lehetőséget biztosít a potenciális vevőszerzésre
  • kampányokat vihetsz végig
  • információt közölhetsz magadról
  • eseményeket hozhatsz létre
  • hirdethetsz

Vagyis jobban benne lehetsz a köztudatban. Lehetőséget biztosít arra, hogy kövesd versenytársaid, beállíthatsz különböző figyelőeszközöket, amik értesítést küldenek számodra, ha például egy nyilvános beszélgetésben megemlítik a márkádat. Miért ne használd ki, hogy célközönséged ennyi időt tölt a közösségi oldalakon?

Néhány éve teljesen elképzelhetetlen volt, hogy főállású pozíciók jöjjenek létre erre a célra és egy külön álló szakmává váljon a közösségi oldalak kezelése, menedzselése. Egyértelmű, hogy te is szeretnél termékeidről minél több információt megosztani, márkát, vagy brandet építeni, melyhez mi sem lehet hatékonyabb megoldás, mint megjelenni a közösségi hírportálokon.

Ehhez nem kell mást tenned, mint a potenciális vevőjelöltekből követőtábort toborozni magad köré.

Általuk juthatsz pozitív véleményekhez, értékelésekhez. Ez nem csak azért fontos, mert visszacsatolást kapsz termékeidről, szolgáltatásaidról, hanem egyfajta bizonyítékul szolgálnak a megbízhatóságodról is.

Megmutathatod, hogy számít a vevőid véleménye, segít a további fejlődésben, vagy akár a megújulásban. Azzal, hogy a számodra releváns közösségi platformokra koncentrálsz, olyan marketing stratégiát alakíthatsz ki, ami a rendszeres tartalom megosztáson és az aktivitáson alapul.

Folyamatosan tesztelheted közösséged reakcióját a különböző megosztott témákkal kapcsolatban, az így kapott eredményeket pedig felhasználhatod egy következő tartalom projekted indításánál.

Nem szabad elmenni amellett, hogy a közösségi média gyors ütemben fejlődik, így az aktuális trendek is változnak. Ami ma még sikert és eredményt hoz, holnap lehet, hogy feledésbe merül. Ahhoz, hogy érvényesülj, légy naprakész, kövesd az aktualitásokat, merj megújulni, változtatni, de talán a legfontosabb, hogy tudj alkalmazkodni és nem leragadni.

Törekedj a kétoldalú kommunikációra, hiszen akkor tudsz értéket adni tartalmaid megosztásával, ha megpróbálsz a célközönséged fejével gondolkodni. Amit kommunikálsz, hozzátesz a rólad kialakult képhez.

Mi képviselhet értéket?

Minden, ami bővebb ismeretet ad a termékedről, ami tanácsként szolgál a fogyasztó számára, vagy ami vállalkozásodról árul el „kulissza titkokat”. Kerüld azokat a felesleges posztokat, amik csak arra szolgálnak, hogy aktív maradjon az oldalad.

Az értéket képviselő tartalmakkal hűségesebb követőtábort építhetsz.

Minél ötletgazdagabban, kreatívabban posztolsz és mutatod be a terméked, annál sikeresebb leszel hosszú távon. Ne felejtsd el, hogy az emberek többsége vizuális, amit érdemes megfogni, ezáltal végigvezetve őket egy folyamaton. Sokszor egy kép figyelemfelkeltőbb, mint bármilyen leírás. 

Azt is tudjuk már, hogy fontos az interakció. Mozgasd meg a közösséged! 

Kérhetsz tőlük véleményt, kommentet, szavazásra is buzdíthatod őket. Segítséget vehetsz igénybe tőlük, például egy új termék bevezetésénél, hogy hogyan nézzen ki a csomagolás… stb. Működjetek együtt, hogy általuk egy szerethető, felhasználóbarát és jól eladható terméked/szolgáltatásod hozzon sikereket.

 

Minden vállalkozás más, valamint a célcsoportok is különböznek, ezért fontos, hogy olyan grafikusra bízd a hírfolyamod képi világának megalkotását, aki átérzi céljaid, és ennek megfelelően tervezi meg azt, amit te megálmodtál.

Ha gyors és profi grafikusra van szükséged, aki nemcsak művészkedni akar, hanem a vállalkozásodnak hasznot hozni, keress bátran!