A hatásos cégbemutatkozó titka – Csináld úgy, ahogy senki más!

Egy céges bemutatkozó nem csak arra hatékony eszköz, hogy megkülönböztessen a versenytársaktól, hanem hogy vállalkozásod, terméked vagy szolgáltatásod úgy mutassa be, hogy az olvasóban igényt teremtsen. Ahogy egy személyes találkozás során, úgy írásban is nagy jelentősége van az első benyomásnak.

Mielőtt belekezdesz, azt gondolhatod, hogy mi sem könnyebb ennél, hiszen saját magát mindenki be tudja mutatni. A nehézsége azonban akkor jelentkezik, amikor leülsz a laptop elé és azon töprengsz, hogy is kezdj neki. Ki ne lenne büszke a vállalkozására? Biztos, hogy Te is órákat tudsz róla mesélni, de szavakba önteni és olvasmányossá tenni a sok információt már nehezebb feladatnak bizonyul.

Mi lehet a jól bevált recept, amit követve végigolvassák és sikeres lesz?

Rögtön itt a legelején álljunk is meg egy pillanatra. Először határozd meg, kinek írsz és mit szeretnél nyújtani. A cél az, hogy megmutasd, miért jó döntés téged választani. Mindenki elvárásainak nem tudsz megfelelni, ezért légy tisztában azzal, hogy kik tartoznak a célcsoportodba, kik a potenciális ügyfeleid, akiket meg akarsz szólítani.

Tudtad, hogy az első négy másodpercben eldől, hogy felkelted-e az olvasó figyelmét? Igen, 4 másodperc határozza meg a bemutatkozód sorsát. Vagy érdeklődést kelt, vagy a célszemély inkább úgy dönt, hogy nem tartalmaz számára fontos információt, ezért elnavigál.

Tehát rendkívül lényeges, hogy már az első néhány mondat meghatározó, lényegre törő és meggyőző legyen.

6 tipikus baki, amiket mindenképp kerülj el:

1. Lássuk be, hogy nem életed regényét kell most megírnod, ezért kerüld a körülményes, hosszú, bő lére eresztett mondatokat. Az olvasót az érdekli, hogy mit tudsz nyújtani és miért vagy számára hasznos, mit kap nálad a pénzéért cserébe. A bemutatkozásod ne legyen terjedelmesebb 2-3 oldalnál.

2. Kerüld el azt a tipikus hibát, miszerint minden információval ellátod leendő vevőidet, de nem az ő szemszögéből nézve.

3. Ne mindenkinek, csak AZ ÜGYFÉLNEK írj! Szólítsd meg, érezze, hogy ez róla szól.

4. Azt ígérd, amit garantáltan teljesíteni tudsz, hogy az érdeklődők valóban azt kapják, amiért melletted döntöttek.

5. Ne ragadj le évekig ugyanannál a céges ismertetőnél. Frissítsd, hogy mindig az aktualitásoknak megfelelő legyen.

6. Egy minta alapján megírt bemutatkozó sokszor unalmas hatást kelt, ezért inkább hagyatkozz önmagadra és légy kreatív.

Milyen egy jól elkészített cégismertető?

  • Egyértelműen meghatározza, hogy miért érdemes melletted dönteni, miért vagy több versenytársaidnál
  • Megmutatja, miben tudsz segítséget nyújtani az új és a meglévő vevőid számára
  • Konkretizálja milyen terméket/szolgáltatást biztosítasz
  • Cselekvésre buzdít (pl. linkek, gombok segítségével)
  • Jó, ha van benne konkrét ajánlat vagy vásárlásra ösztönzés
  • Ha van, oszd meg az elégedett vevők véleményét is
  • Megmutatja a referenciáidat
  • Szerepelnek benne az elérhetőségeid

Törekedj arra is, hogy ne csak tartalmat kapjon az olvasó, nyújts számára vizuális élményt.

Bemutatkozódban az arculati elemeid mindenképp jelenjenek meg. A logód, a saját színek és betűtípusok használata elengedhetetlen, hisz ezek által leszel megjegyezhető. Mutasd meg a te világod, legyen a grafika egyedi! A megjelenést feldobhatod vizuális tartalmakkal, ikonokkal és képekkel is.

A cégismertető egy tökéletes reklámeszköz, elküldheted pdf-ként emailben csatolva, vagy használhatod nyomtatott formában  kapcsolatépítésre is egy személyes találkozón. A cél minden esetben az, hogy új és értékes megrendelőket nyerj általa.

Céged megítélésével kapcsolatban nem csak az mérvadó, amit állítasz saját magadról, hanem az is, amit ügyfeleid tapasztalnak, és amit a későbbiek során tovább adnak rólad. Építs te is olyan képet magadról, amire felfigyelnek és emlékeznek, méghozzá a lehető legpozitívabb értelemben.

Minden vállalkozás más, valamint a célcsoportok is különböznek, ezért fontos, hogy olyan grafikusra bízd a céges bemutatkozód megalkotását, aki átérzi céljaid, és ennek megfelelően tervezi meg azt, amit te megálmodtál.

Ha gyors és profi grafikusra van szükséged, aki nemcsak művészkedni akar, hanem a vállalkozásodnak hasznot hozni, keress bátran!