Félelmek és tévhitek a grafikus munkájáról- Reklámgrafikus blog

7 tipikus tévhit és félelem a grafikus munkájáról

– avagy ez a kaktusz bizony nem tüskés

Rengeteg olyan vállalkozóval találkoztam már, akiknek rosszul beépült elképzeléseik voltak a grafikusokról úgy általában. Amikor azt érzékelem, hogy bizalmi kérdés merül fel vagy még nem dolgoztak együtt grafikussal, mindig biztatom a vállalkozókat, hogy kérdezzenek bátran. Minden megrendelés különbözik, még akkor is, ha csak egy névjegykártyáról van szó, éppen ezért próbálok elég időt fordítani az Interjú fázisra. A konzultáció lehet online vagy telefonos, ilyenkor megbeszélünk minden kérést, kérdést és a megrendeléssel kapcsolatos információkkal megnyugtatom ügyfelem, hiszen bizalom nélkül senki sem vásárol szívesen.

Összeszedtem a leggyakoribb tévhitet és félreértést szülő tényezőt, amikkel grafikus pályafutásom alatt találkoztam, és meg is cáfolom őket – persze magamból indulok ki, hiszen csak önmagamra tudok garanciát vállalni. Nézzük őket sorban.

1.) Egy grafikus drága

A leggyakoribb tévhit az, hogy a grafikus csillagászati összegekért dolgozik. Nos, biztosan van ilyen is, de én szeretek a realitás talaján maradni, hiszen tudom, hogy te sem vagy milliárdos, és én sem kérek el olyan összeget munkámért, ami nem reális, még akkor sem, ha az a hónap gyengébbnek bizonyul.

Vannak grafikusok, akik órabérben dolgoznak, de nálam a legjobban a projekt összeg vált be, így nem érheti meglepetés a megrendelőt. Persze van olyan, hogy 3-4 módosítás után, – amikor kicsit nehezebb az ügyféllel dűlőre jutni – további variálási díjat számolok fel alkalmanként, de ez nagyon ritka. Ezekért a plusz módosításokért 1000-1500 Ft/variálási díjat szoktam kérni. Egyébként az alapárban 3-4 módosításra mindig van lehetőség.

2.) Nem azt csinálja, amit kérek

Ez is egy tipikus félelem, hiszen azt gondolod, hogy ami a fejedben van, azt csak te tudod jól megvalósítani. Az első konzultáció alkalmával ezt könnyedén ki lehet küszöbölni, hisz egy jó grafikus megkérdezi mit szeretnél, van-e elképzelésed, van-e a cégnek arculata, milyen elemeket használhat ezekből, stb.

Egy nagyobb volumenű munkánál, mint például egy katalógus, mindig úgy járok el, hogy tervezek egy mintaoldalt, amit átküldök jóváhagyásra. Amikor ez a mintaoldal elfogadásra kerül készül csak el a többi oldal, így nem egy 30 oldalas katalógus tervezet leadása után kell módosítani az alap grafikán, hanem közben is van erre lehetőség.

A megrendelő ízlése és szava szent, tehát minden esetben arra törekszem, hogy a grafika a megrendelő elképzelését tükrözze. Ehhez a közös munkához viszont te is kellesz, mert neked minden szükséges információt át kell adni a grafikusnak ahhoz, hogy olyan tervet kapj, amilyen megálmodtál.

3.) Nem akar változtatni a grafikán, vitatkozik

Az előző pontra visszatérve a grafikusnak kutya kötelessége a grafikát módosítani a megrendelő kérése szerint, még akkor is, ha azzal nem ért egyet. Esetleg ha olyan van, hogy nem jól olvasható betűtípust szeretnél, vagy olyan színkombinációt, ami nem előnyös az olvashatóság szempontjából, azt jelezni szoktam és mindig megállapodunk egy köztes megoldásban. Tehát amiatt ne aggódj, hogy egy grafika nem módosítható, vagy rugalmatlan vagyok, mert ilyen tényező nálam fel sem merül.

4.) Lassú, hetekre eltűnik

Az is gyakori tévhit, hogy a megrendelés leadása után a grafikus felszívódik. Nos, van egy alkotási fázis, ami nálam pár munkanapot vesz igénybe – hacsaknem az van megbeszélve, hogy sürgősen tegnapra kell a grafikai terv, mert akkor nyilvánvalóan vagy nem tudom vállalni, vagy ígéretemhez híven másnap megkapod a terveket.

Viszonylag gyorsan dolgozom, ami nem megy az igényesség rovására, mert 12 év gyakorlatomnak köszönhetően rutinosan és rövid idő alatt végzem el a rám bízott feladatot.

5.) Művészlélek, nem értek szót a grafikussal

Hallottam már ezt is sokszor, bár én saját bőrömön ezt még nem tapasztaltam. Mivel nem művészkedési szándékkal, hanem üzleti jelleggel, többnyire cégeknek készítek reklámgrafikákat, így könnyedén szót értek bárkivel, gyakorlatias ember lévén meg pláne nincs ezzel gondom.

Persze van néhány szakkifejezés, ami közénk állhatna, ha nem magyaráznék el mindent érthetően, laikus nyelven. Sohasem szabad a megrendelőnek grafikus nyelven beszélni, mert nem mindenki érti az RGB, vágójel, stancolás fogalmát, nem is kell, mert erre van a grafikus. Szükség esetén a nyomdával is kommunikálok, hogy segítsem a megrendelőt a kivitelezési folyamat során.

6.) Nem jó a nyomdának a leadott grafika

Sajnos konkrétan gyakori a grafikus szakmában, hogy a kisebb tanfolyamot elvégzett szakmabeliek bizony nem értenek hozzá. Nem tudják, hogyan kell leadni egy nyomdakész grafikát, pixeles, nem jó minőségű, tehát konkrétan használhatatlan. Kaptam már grafikus által tervezett logót, amit csak néztem, hogy ez meg mi, és ezzel mit kezdjek, mert rossz minőségű volt, ráadásul nem is jó formátumban készült. 

Ezzel bizony vigyázni kell, ha nem ismered a grafikust, mindig nézd meg referenciáit, vagy nézz utána, hogy mi a képzettsége, van-e rutinja, akár az egyik ügyfelét is felhívhatod, hogy ajánlja-e. Mindig az a legjobb ha már az elején letisztázod, hogy neked bizony nyomdakész anyagra van szükséged.

7.) Nem adja át a forrásfájlt

Minden grafikai tervezésnek ára van, ami azt jelenti, hogy a kész grafika a megrendelő tulajdonát képezi. Így a forrásfájlt kötelességünk átadni, amikor azt a megrendelő kéri. Már csak azért is, hogy több helyen is meglegyen, hisz a grafikus gépe is elszállhat, ha azonban a megrendelőnél is le vannak mentve a fájlok, egy esetleges hiba során nem vész el a forrás. 

Remélem sikerült meggyőznöm téged arról, hogy a grafikus nem akar rosszat, a reklámgrafikus nem egy megérthetetlen művész és nem akar nyerészkedni rajtad. Ha olyan grafikust keresel, aki nem művészkedni akar, hanem a vállalkozásodnak hasznot hozni, keress bátran!