Szórólap grafika tervezés - Reklámgrafikus, marketing, grafika, hirdetés

6+1 tuti tipp, hogy szórólapod profitot termeljen

Nem hiszel a szórólapban vagy még nem is próbáltad? Cikkemben összefoglalom a legfontosabb tippeket, amiket ha figyelembe veszel szórólap-kampányod elindítása előtt, mindenképp előnnyel indulsz versenytársaiddal szemben.

1. Célcsoport meghatározása

Először is nem mindegy kinek reklámozol, hol és mikor. Tudnod kell, hogy a te területeden kiket szeretnél elérni, mert a legtöbb esetben célszerű a vállalkozásod közelében szórólapozni. Például van egy fagyizód, tehát helyi vendégkört szeretnél kialakítani, szóval családokat kell megszólítani, akiket be akarsz csábítani a fagyizódba egy kis nassolásra. Úgy kell megszólítani a célcsoportot, hogy felkeltsd az érdeklődésüket, azt kell mondani, amit hallani akarnak és úgy, ahogy az nekik a legkellemesebb, mert így leszel hatékony.

2. Szöveg

A szórólap szövege legyen lényegre törő, figyelemfelkeltő, egyszerű és szóljon a célcsoporthoz, szólítsa meg őt. Bátran tegyél fel kérdést is, de úgy, hogy a válasz minden esetben igen legyen. Pl. Ugye te is szívesen megkóstolnád az új csokimenta álom fagyikülönlegességet? – a fagyizós példánál maradva.

Ha nem bízol a szövegírási tudományodban, akkor fordulj szövegíróhoz, de nyugodtan ötletelhetsz a családdal, a cégtársaddal is. Ne dobd össze soha 5 perc alatt, gondold át jól, hogy mit akarnak hallani azok az emberek, akiket meg akarsz szólítani.

3. Kedveskedj egy ajánlattal

A legjobb módja annak, hogy a szórólapod ne a kukában landoljon, hogy kihagyhatatlan ajánlatot teszel. Általában az ajánlattal rendelkező szórólapokat megtartják, még akkor is ha később nem élnek az ajánlattal. Egy kihagyhatatlan ajánlatra viszont rácuppannak, még akkor is érdemes bevállalni, ha ezen a körön látszólag buksz, de ha jól csinálod új vevőket vagy vendégeket szerzel vele, így ez a befektetés később térül meg.

LEHETSÉGES AJÁNLATOK:

 • kupon ajánlat (ez jól mérhető, akár online, akár a boltban mutatják fel)
 • %-os kedvezmény (ez akkor működik hatékonyan, ha a kedvezmény nem 10 vagy 20%, hanem tényleg kihagyhatatlan 70-90%-os kedvezmény)
 • 1-et fizet 2-őt kap akció és hasonló darabszám növelő módszerek
 • Ingyen! (Ha valamit ingyen adsz, az mindig csábító. Ingyen kóstoló, ingyen tesztelési lehetőség, ingyen tanácsadás. Ha már ott van nálad, természetesen nem engeded el úgy, hogy nem adtál el neki valamit, de ez már csak rajtad múlik)
 • Mennyiségi kedvezmény (Például gyere el éttermünkbe a családdal és a gyerekek ingyen étkezhetnek az aktuális gyerekmenüből. Ilyenkor számíthatsz arra, hogy jön apa, anya és mondjuk két gyerek. Tehát az amúgy is alacsonyabb áru gyerekmenüt ajándékba adod, viszont apa és anya fogyaszt, ami azt jelenti, hogy van bevételed és növelted a vendégkört)
 • Ajándék (Az első vásárlás után ajándékkal kedveskedsz)
 • Nyereményjáték (Pl.: Iratkozz fel a hírlevélre és kisorsolunk egy ajándék mozijegyet.)

Számos ajánlat típus létezik, de a lényeg, hogy tégy ajánlatot, és limitáld vagy szabd időkorláthoz – ez a sürgetés módszere (tipikus ne maradj le róla trükk).

 • A készlet erejéig!
 • Az első 100 vendég
 • Március 10-ig érvényes az ajánlat.

4. Csalitermék

Ez lehet a bevezető terméked vagy akár a legnépszerűbb terméked is. Amikor terméket kínálsz mindig legyen rajta a szórólapon, akár több oldalról is mutasd meg, legyen csábító és szép a fotó, az még jobb, ha egy kedves arc mutatja be, mert birtoklási vágyat ébreszt.

Termék + kihagyhatatlan ajánlat + vásárlásra ösztönző szöveg, ugye érted mire gondolok?

5. Kreativitás

Ha kész vagy a szöveggel, ajánlattal és képekkel, keress egy jó grafikust. Egy reklámgrafikus – mint én –  abban tud neked segíteni, hogy vizuálisan megtámogatja a marketinget. Nem elég a jó ötlet, jól is kell kinéznie. Egy szórólap nemcsak egy oldal megtöltve információval, hanem annál több kell legyen. Értéket kell képviselnie, mert akkor ad el, akkor termel profitot! Ha értéktelennek tűnik, megy a kukába. Soha ne hagyd, hogy szórólapod unalmas legyen és semmitmondó, mert nagyon sok pénztől eshetsz el, miközben egy kicsivel több kreativitással kihozhatod belőle a maximumot. A tervezést mindig bízd profi reklámgrafikusra, mert ez is egy külön szakma, ehhez is épp olyan tudás és tapasztalat szükséges, mint a te vállalkozásodhoz.

6. Nyomdai minőség

Nagyon fontos tényező a papír minőség, bár lehet, hogy nem fogsz neki örülni, mert drágíthatja a reklámköltséget. Soha ne hagyd, hogy a szórólapod csak egy cetli legyen, soha ne hagyd, hogy üres legyen a hátulja, mert az emberek első mozdulata az, hogy megfordítják a szórólapot. Ha csak egy telefonszám van a hátulján, akkor az is több, mint a semmi. 

Amikor egy kinyitható szórólapot fogsz a kezedbe az már valami, – Jéééé, ezt ki lehet nyitni, mint egy könyvet, hát akkor ez biztos értékes információ – gondolod. És mit csinálsz? Elolvasod. Tehát a tuti az, ha hajtott, a hajtás nem kerül sokkal többe, mintha simán kétoldalas lenne, de magabiztosan állítom, hogy megéri erre is költeni.

+1. Átadás

A szórólapot sokféleképpen át lehet adni, de a leghatékonyabb módszer az, ha személyesen adják át egy pár szó kíséretében. Azt hinnéd, hogy az embereknek erre nincs idejük és el sem akarják venni, de én nem a metrós osztogatásra célzok, aminek a 90%-a a szemétbe vagy a földre kerül. Arról van most szó, hogy egy forgalmas helyen felhívod a figyelmet az ajánlatra egy, azaz egy mondatban. Pl. Tudtad, hogy most nyitott meg az éttermünk és az első 100 család ingyen gyerekmenüt kap? 

Persze kinek is adod át ezt a szórólapot? Egy gyerekes apukának vagy anyukának, mert ők a célcsoportod tagjai. Lehet, hogy ez a módszer tovább tart és több erőfeszítésbe kerül, de sokkal hatékonyabban térül meg. Csinos hostess lányokat is fel lehet kérni, de mindig mondd el, hogy ki a célcsoport és mit kell mondani, amikor átadják a szórólapot egy mosoly kíséretében.

A másik átadási módszer a postaládákba dobálás, ebben az esetben kell kitűnni a tömegből és értéket adni. Kinyitható, színes, kétoldalas, szép képpel, visszautasíthatatlan ajánlattal, jó szöveggel. Otthon több idő van arra, hogy megnézzék és átgondolják az információkat.

Összefoglalva ez legyen rajta egy profitnövelő szórólapon

 • termék (ha lehet használat közben)
 • logó
 • elérhetőség (közösségi oldal is)
 • kedves emberi arc
 • kihagyhatatlan ajánlat
 • vásárlásra ösztönző szöveg

Extra lehetőségek:

 • vevővélemény
 • érdekesség
 • infografika

A szórólap igenis beválik, ha jól csinálod. Fektess bele időt, energiát és meglátod, hogy megéri. Konzultálj marketingessel, ha szükséges, próbáld meg kitalálni azt, hogy milyen trükkel foghatod meg a célcsoportod. Számolj, elemezz, csak egy dolgot ne tegyél, ne vedd félvállról, mert többre vagy képes, mint hiszed. Keress bátran és szívesen segítek.